Som nyinflyttad behöver du inledningsvis registreras hos vår ekonomiska förvaltare, Simpleko. Det gör du genom att skriva ett mail till styrelsen@nyaland.se med följande information:
- personnummer och namn på de nya husägarna
- tillträdesdatum
- fastighetsbeteckning
Styrelsen informerar då Simpleko som kan registrera ny ägare i systemet.
När du är registrerad behöver du logga in på Simplekos hemsida och uppge din mailadress.
Gör så här:
Logga in påwww.simpleko.semedBankID.
Fyll i och bekräfta e-postadress.
Välj förening (Nyaland).
Information från Lantmäteriverket:
Syftet med en samfällighetsförening är att förvalta och sköta gemensamma områden och anläggningar.
Samfällighetsföreningen är en juridisk person. Medlemmarna i föreningen är fastighetsägarna till de fastigheterna som har andel i samfälligheten. Inom samfällighetsföreningen beslutas hur samfälligheten ska skötas. Därför fungerar skötseln även om alla inte är överens.
I en samfällighetsförening har de medverkande fastighetsägarna ansvar över drift och underhåll av det som ägs tillsammans, till exempel mark eller gemensamhetsanläggningar.
Lantmäteriet har ett särskilt register över alla samfällighetsföreningar. Registret innehåller uppgifter om föreningen samt dess organisation såsom styrelsens sammansättning och firmatecknare.
Nyaland består av fem gårdar, Korintgränd, Dadelgränd, Äppelvägen, Mandelgränd och Russingränd.
Vi har en gemensam föreningslokal som går att hyra för exempelvis kalas eller andra aktiviteter. I lokalen har vi en bastu som går att hyra. Se under fliken Lokaler i huvudmenyn ovan för information om bokning av lokal och bastu.
Föreningen hålls ihop av en styrelse med ordförande, kassör samt representanter från gårdarna, gårdsombud. Styrelsemedlemmarna erhåller ingen ersättning för arbetet. Boende i samfälligheten turas om att inneha olika roller så att ansvaret fördelas över tid.
Varje år hålls en årsstämma (februari/mars) där beslut fattas och nya styrelsemedlemmar väljs. Inför stämman kan vem som helst som är boende i samfällighetsföreningen lämna in motioner till styrelsen med förslag på önskvärda insatser och inköp eller liknande.
En till två gånger per år har vi städdagar för att underhålla gårdens lekplatser, byggnader och gemensamma ytor. Varje år har vi en vårstädning, oftast i april någon gång. Höststädning har vi ofta men inte alltid och det brukar infalla i oktober. I år, 2024, är höststädningen 26 oktober.
Standard är att städdag är på en lördag med samling kl 10.00 på gårdsplanen på respektive gård. Gårdsombudet går sedan igenom vad som behöver göras och vi fördelar uppgifter. Efter en stund har vi gemensam fika eller korvgrillning.